Lyden av Oslo

I fjor sommer fikk vi følgende e-post fra ei oslojente:

«Fant bloggen deres, kjempegøy! Ville bare invitere dere opp til verdens styggeste utsikt fra min forferdelige jobb som klokkenist i Uranienborg kirke og Oslo Rådhus. Der oppe er det utsikt over hele byen og konsertklokkespill støpt i Norge, som det spilles konserter på. Kjedelig, bråkete, tungt… ;-) Velkommen en tur hvis dere har lyst!»

Lyst hadde vi, jo. Så gikk det ett år. Dagene går jo fort, selv her i Oslo, men en junikveld i år banket vi på dørene til rådhuset i byen og spurte etter Laura Marie, klokkenisten.

Det er veldig teit, men når man skal treffe klokkenisten i Oslo rådhus, forventer man bare ikke å treffe ei ung jente (31 år, det er ungt) med langt, lyst hår og nyshoppet genser fra H&M, men det var altså det vi gjorde. Slik ser hun ut, klokkenisten vår:

Hanna Norberg - Klokkenisten Oslo rådhus 5

Og for ei hyggelig og engasjert jente!
Ikke bare sørger hun for at vi nå i sommer får høre melodier av både Edvard Grieg og Sivert Høyem, hun spiller klokkespill både under den årlige utdelingen av Nobels Fredspris, regjeringsskifter og andre viktige anledninger.

49 klokker har hun i tårnet sitt. Ikke rart hun trenger syv års utdannelse for å ha denne jobben. Hver dag sitter hun der i østre tårn og øver på melodiene på øvingsklaviaturet. Til høyre for seg har hun utsikt over halve byen. Hun ser Oslo i regn, vind, tåke, mørke, lys, torden, lyn og sol. Og hun elsker det. Helt sant.

Her er en liten smakebit fra vårt besøk hos Laura Marie i tårnet:

I sommer er det grunnlovsjubileet som er tema for melodiene, og det spilles faktisk 18 forskjellige melodier i døgnet – hver time fra kl. 07 til midnatt. Oversikten over melodiene finner du her.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Les mer om historien til klokkespillet i rådhuset her.

Vil du se flere videoer av Laura Maries klokkespill, så finner du det her og her.

Og du, fint hvis du ikke lytter så nøye til klokkene i rådhuset hvis du er i Vika. Det er nemlig, ifølge Laura Marie, det stedet i byen det er enklest å høre hvis hun spiller feil. Gå heller til danseskolen Bårdar i Rosenkrantz’ gate, der høres det alltid fint ut!

Sted: Klokketårnet i Oslo rådhus
Foto: Aina Kristiansen og Hanna Norberg

Om Stakkars oss

Vi får stadig høre at Oslo er stygg – en asfaltjungel, en betongby. «Så glad jeg er for at jeg slipper å bo der», sier de. En dag gikk vi til jobb. Akerselva sildret, sola skinte, fuglene kvitret, de nasjonalromantiske diktene skrev seg selv. Eller byromantiske, da. For det er det vi er – byromantikere. Vi er ikke bare forelsket i Oslo, vi er nyforelsket i Oslo. År etter år etter år. Vi elsker Oslo og vil fortelle alle om den styggpene byen vår.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Lyden av Oslo

  1. Tilbaketråkk: Midtsidepiker | Stakkars oss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s