Min holdeplass: Enerhaugen

Botanisk Hage – Aina Kristiansen2Folk som kaller Oslo en asfaltjungel har neppe tilbragt mye tid her. Joda, vi har en del asfalt og betong, men du skal lete lenge etter en grønnere hovedstad. Det er ikke for ingenting at den kalles en grønn by mellom grønne åser, denne byen vår.

En kjapp opptelling på Wikipedia viser at Oslo har 65 parker og plasser. Sekstifem! I tillegg har vi Marka, turveier, beplantning i gater, forhager, bakgårder og grøntanlegg. I 2006 var det bare fem prosent av befolkningen som ikke hadde et grøntområde innen 300 meter fra sin egen bolig. Elleve prosent hadde ikke et grøntområde på minst 10 dekar innen samme avstand.

Selv bor jeg på Enerhaugen, hvor vi har nydelige grøntområder rett utenfor vinduet. Her om dagen så jeg en av nabolagets unger ta sin aller første lille skitur mens jeg spiste frokost. Snøengler og snømenn trives også godt i hagen vår. Og en slik hage må da være nok for én person, tenker du kanskje nå? Men neida, jeg nøyer meg ikke med det.


500 meter unna ligger nemlig den aller vakreste av alle byens hager – Botanisk hage. 140 dekar med over 35.000 planter og 8500 ulike arter. Og selv nå på vinteren er det stas å tusle mellom Ibsens ripsbusker og andre buskvekster. Her møter jeg ofte nabokona på rundt 80. Hun er ute og lufter den lille hunden sin flere ganger om dagen. «Jeg har gode brodder, for nå er det glatt», forsikrer hun meg før vi snakker litt om været og ønsker hverandre en god dag.

Det er lett å finne roen her. Uansett årstid og uansett alder. Byens babyer trilles i søvn mens mødrene får med seg siste episode av «Serial» eller «Tusvik & Tønne». Barn trekkes opp bakkene på akebrett og hviner mens de aker nedover igjen. Mosjonistene får opp pulsen i bakkene og tøyer leggene mot trærne. Noen – ja, voksne også – spenner til og med på seg skiene. Eldre menn tusler med hendene på ryggen på den måten bare eldre menn kan tusle med hendene på ryggen og minner meg om bestefar. (Jeg må minne ham på å bruke de broddene han har fått!)

Aina Kristiansen – Botanisk hageOg på vandring gjennom drømmehagen må det jo være lov å drømme seg tilbake til sommeren også. Til dager da det var lett å ta seg tid til å lukte på plantene i dufthagen, planlegge middagen i urtehagen, mimre om barndommens hagelek i Oldemors hage, få opp pulsen i Fjellhagen, bli bedre kjent med byen i Osloryggen og drømme om eksotiske reiser i Victoriahuset. Akk, sommerdager i hagen min!

Så ja, ved siden av den jeg har rett utenfor døra, er Botanisk hage rett og slett drømmehagen min. Og den ligger bare et (skikkelig imponerende) steinkast fra ytterdøra. Midt i byen! Asfaltjungel, du liksom. Pøh!

Sted: Botanisk hage
Holdeplass: Enerhaugen
Foto: Aina Kristiansen

Hvilken holdeplass i Oslo er din parkholdeplass, din grønne flekk? Hvor kan du spenne på seg skiene eller drømme om sløve dager i sola? Bli med oss og fyll kartet på 4000holdeplasser.no med tips, da vel!

4000 holdeplasser er Ruters kart- og tipstjeneste. Her skal de beste tipsene til ting å gjøre i nærheten av alle holdeplassene i Oslo og Akershus samles av oss som kjenner byen best – vi som bruker den hver dag. Så gå inn på 4000holdeplasser.no og opplys verden!

Innlegget er sponset av Ruter

Ruter_signatur_hel_roed_transparent_bakgrunn

Om Stakkars oss

Vi får stadig høre at Oslo er stygg – en asfaltjungel, en betongby. «Så glad jeg er for at jeg slipper å bo der», sier de. En dag gikk vi til jobb. Akerselva sildret, sola skinte, fuglene kvitret, de nasjonalromantiske diktene skrev seg selv. Eller byromantiske, da. For det er det vi er – byromantikere. Vi er ikke bare forelsket i Oslo, vi er nyforelsket i Oslo. År etter år etter år. Vi elsker Oslo og vil fortelle alle om den styggpene byen vår.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s