Lys, luft og skjønnhet

Gro Elin Hansen – Søylegården

«Det er skikkelig synd på oss som bor på Torshov. Vi bor i en bydel som er laget etter prinsippene ‘lys, luft og skjønnhet’. Torshovbyen ble bygget for å gi verdighet til arbeiderklassen – når du kom hjem fra en 12 timer lang arbeidsdag skulle du kunne være stolt og glad over å komme hjem, ikke komme hjem til et bygg som sto og ropte om hvor verdiløs du var. ‘Torshov ble til i en pustepause mellom to byggeboomer som handlet om å presse flest mulig inn på minst mulig plass’, er det sagt. Derfor har vi de store, åpne flatene, de mange parkene, de store bakgårdene, de store vinduene og de mange ubrukelige, men forskjønnende elementene på Torshov. Det er skikkelig synd på oss som bor på Torshov», skriver Beate Sørum.

Hun bor i Søylegården, og forteller litt om hva hun og de andre i borettslaget da de nylig hyret inn lokalhistoriker Leif Gjerland til en aldri så liten by(dels)vandring. Det anbefaler hun andre borettslag å gjøre også: «Gjerland er kunnskapsrik, flink til å formidle og åpenbart glad i Oslo. Søylegårdens beboere kan på det sterkeste anbefale å oppdage byen sammen med Gjerland. Kanskje lærer du noen fine hemmeligheter og gamle historier om byen du bor i», skriver hun videre.

«Visste du at Akerselva egentlig het Frysja? Men så kom det en danske på besøk, som ikke riktig gadd lære seg hva elven het – han kalte den Akers elv. Og så høflige som vi nordmenn er, så var det ingen som korrigerte ham. Derfor heter elven det den gjør i dag. Enda tidligere het elven bare O – et særdeles gammelnorsk ord for «elv». Gården i nærheten ble dermed også hetende O, og etter hvert som gården vokste seg stadig større, ble den delt i to, og vi fikk gårdene Store-O og Lille-O – eller Storo og Lillo, som vi kjenner stedsnavnene som i dag.

Visste du at Torshovparken egentlig er flat? Den store haugen skyldes at det sto en masse hus der parken skulle anlegges. I stedet for å rive disse, fylte man heller på med jord. Visste du at Sagene heter Sagene rett og slett fordi det sto en masse vanndrevne sager langs elva i området?»

Sted: Søylegården på øvre Torshov
Foto: Gro Elin Hansen
Tekst: Beate Sørum

Om Stakkars oss

Vi får stadig høre at Oslo er stygg – en asfaltjungel, en betongby. «Så glad jeg er for at jeg slipper å bo der», sier de. En dag gikk vi til jobb. Akerselva sildret, sola skinte, fuglene kvitret, de nasjonalromantiske diktene skrev seg selv. Eller byromantiske, da. For det er det vi er – byromantikere. Vi er ikke bare forelsket i Oslo, vi er nyforelsket i Oslo. År etter år etter år. Vi elsker Oslo og vil fortelle alle om den styggpene byen vår.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s